Strateško razmišljanje i organizacijski razvoj

Design thinking, strateško razmišljanje i LEGO® SERIOUS PLAY® metoda mogu se veoma uspješno kombinirati kako bi se stvorio snažan pristup rješavanju problema i razvoju strategija koje su vrlo kreativne, suradničke i učinkovite. Ovakav pristup može pomoći tvrtkama da angažiraju ciljane skupine, otkriju različite perspektive te razviju inovativna rješenja i za najsloženije izazove. Integracijom ove tri metodologije, tvrtke mogu stvoriti jedinstven i sveobuhvatan pristup strateškom upravljanju i planiranju koji može potaknuti uspjeh i rast. Unaprijedite razvoj svoje tvrtke i uspješno odgovorite na najkompleksnije poslovne izazove.

Primjeri prilagođenih radionica:

Sve radionice su bazirane na realnim scenarijima, ciljano se prilagođavaju specifičnoj industriji, tvrtki ili stvarnom izazovu/problemu te su utemeljeni na znanstvenim metodologijama i provode se uz stručan tim psihologa i certificiranih LEGO® facilitatora.

Ovakav pristup nam omogućava da radionice budu visoko učinkovite i fokusirane na stvarne situacije, a samim sudionicima radionica omogućuju postizanje boljih rezultata.


Strateško odlučivanje

Strateško odlučivanje je ključna vještina za lidere u organizacijama. LEGO® SERIOUS PLAY® metoda u kombinaciji s Teorijom igara postaje dobitna kombinacija u razvoju i učenju lidera i zaposlenika za strateško odlučivanje. 

Radionica usmjerena na strateško odlučivanje kombinira teoriju odlučivanja s praktičnim aktivnostima koje pomažu sudionicima da razumiju procese i izazove strateškog odlučivanja. LEGO® SERIOUS PLAY® metoda pomoći će sudionicima da vizualiziraju i konceptualiziraju informacije te stvore scenarije i modele koji će im pomoći u donošenju boljih odluka u organizaciji. 

Cilj ove radionice je da sudionici nauče kako identificirati i razumjeti poslovne izazove i prilike, kako analizirati podatke i informacije te kako razviti strategiju i plan za rješavanje poslovnih problema i iskorištavanje prilika. Također će naučiti kako procijeniti rizike i prilike, kako upravljati nesigurnostima, kontrolirati strahove i kako stvoriti viziju i misiju organizacije. 

Ishodi učenja – sudionici će spoznati ključne vještine koje su potrebne za uspješno strateško odlučivanje, poput analitičkih vještina, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada i komunikacijskih vještina. LEGO® SERIOUS PLAY® metoda će im pomoći da razviju sposobnost razmišljanja izvan okvira te da se suoče s izazovima strateškog odlučivanja na kreativan način. 

Trajanje radionice: 3 – 5 dana.


Upravljanje promjenama

Upravljanje promjenama je jedna od ključnih kompetencija za uspješne organizacije koje žele ostati konkurentne i prilagoditi se promjenjivom okruženju. LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) metoda pomaže nam u učenju i razvoju ljudi za upravljanje promjenama. 

Radionica usmjerena na upravljanje promjenama kombinira teoriju promjena s praktičnim aktivnostima koje pomažu sudionicima da razumiju procese i izazove upravljanja promjenama. LSP metoda može pomoći sudionicima da vizualiziraju i konceptualiziraju informacije te stvore scenarije i modele koji će im pomoći u planiranju i implementaciji promjena u organizaciji. 

Cilj ove radionice je da sudionici nauče kako identificirati potrebe za promjenama, kako razviti strategiju za upravljanje promjenama, kako upravljati otporom prema promjenama, kako procijeniti utjecaj promjena na organizaciju i kako vrednovati i pratiti rezultate promjena. 

Ishodi učenja – sudionici će naučiti ključne vještine koje su potrebne za uspješno upravljanje promjenama, poput komunikacijskih vještina, upravljanja projektima, timskog rada, kreativnosti i inovativnosti. LSP metoda će im pomoći da razviju sposobnost razmišljanja izvan okvira te da se suoče s izazovima upravljanja promjenama na kreativan način. 

Trajanje radionice: 3 – 5 dana.



Design thinking

Design thinking je proces koji se koristi za rješavanje složenih problema, a fokusira se na stvaranje rješenja koja odgovaraju potrebama korisnika. 
Design Thinking metoda se sastoji od pet faza: empatija, definiranje problema, generiranje ideja, izrada prototipa i testiranje. 

LSP metoda se koristiti kao izvrstan alat u fazama generiranja ideja i izrade prototipa, jer omogućava kreativno razmišljanje i izgradnju fizičkih modela koji mogu biti vrlo korisni u testiranju rješenja. LSP metoda se također koristi kao način za poticanje empatije i poboljšanje razumijevanja potreba korisnika, što je ključni element u design thinkingu. 

Design thinking i LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) kao metode koriste se zajedno kako bi se postigla dublja razina kreativnosti, empatije i suradnje u procesu rješavanja problema. 

Radionica usmjerena na design thinking obično uključuje aktivnosti koje pomažu sudionicima da razumiju proces design thinkinga i primijene ga na stvarne izazove. LSP metoda pomaže sudionicima da vizualiziraju i konceptualiziraju ideje, kao i da kreativno razmišljaju i generiraju nove ideje te da se suoče s izazovima design thinkinga na kreativan način. 

Cilj ove radionice je da sudionici nauče kako primijeniti design thinking na različite izazove, kako razumjeti potrebe korisnika, kako stvoriti inovativne ideje i kako prototipirati i testirati rješenja. Također će naučiti kako koristiti alate i tehnike design thinkinga te kako raditi u timu. 

Ishodi učenja – sudionici će razviti ključne vještine koje su potrebne za design thinking, poput empatije, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada i komunikacijskih vještina.  

Kombinacija teorije i praktične primjene LEGO® SERIOUS PLAY® i design thinking metoda u ovoj radionici pomaže sudionicima da razviju vještine koje će im biti korisne u njihovom radu kao dizajneri, inovatori ili lideri u organizacijama koje teže stalnom poboljšanju i inovacijama. 

Trajanje radionice: 3 – 5 dana.


Organizacijski razvoj

Organizacijski razvoj (Organizational Development, OD) je specijalizirana radionica koji se fokusira na poboljšanje organizacijske učinkovitosti i produktivnosti kroz razvoj ljudi, procesa i sustava.  

Radionica organizacijskog razvoja obično uključuje različite tehnike i alate koji se koriste za analizu organizacijske strukture i procesa, kao i za planiranje i implementaciju promjena koje će poboljšati rad organizacije.  

U SeriousPlay.hr radionici organizacijskog razvoja, LEGO® kocke se koriste kao alat za poticanje kreativnosti i inovativnosti, te za olakšavanje dijaloga između zaposlenika i lidera. Sudionici se potiču da koriste kocke za izgradnju modela koji predstavljaju njihove ideje i koncepte te da ih koriste za razmjenu ideja i rješavanje problema. LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) metoda pomaže sudionicima da preuzmu aktivnu ulogu u procesu organizacijskog razvoja i da se uključe u kreativni proces pronalaženja rješenja. 

Cilj ove radionice je da sudionici nauče kako analizirati organizacijske procese i identificirati područja za poboljšanje te kako razviti i implementirati promjene koje će poboljšati organizacijsku učinkovitost. Također će naučiti kako koristiti alate i tehnike organizacijskog razvoja te kako raditi u timu. 

Ishodi učenja – sudionici će razviti ključne vještine koje su potrebne za organizacijski razvoj, poput analitičkih vještina, komunikacijskih vještina, vođenja tima i upravljanja promjenama.  

Trajanje radionice: 3 – 5 dana.



Podučavanje SCRUM, ITIL i Agile metodologija

Korištenje Serious Play koncepta i LEGO® SERIOUS PLAY® metode za podučavanje i implementaciju Agile, ITIL i Scrum metodologija može pružiti praktičan i privlačan pristup učenju koji naglašava suradnju, kreativnost i rješavanje problema. Ovaj pristup može pomoći sudionicima da razumiju ključne koncepte i principe ovih metodologija na intuitivniji i pristupačniji način, a kroz različite realne scenarije mogu i eksperimentirati s različitim pristupima, stječući praktično iskustvo koje mogu primijeniti izravno u svojim tvrtkama i organizacijama.

Cilj ove radionice je sudionicima pružiti privlačnije, interaktivnije i nezaboravnije iskustvo učenja koje im omogućuje razumijevanje temeljnih načela i koncepata ovih metodologija i njihovu učinkovitu primjenu u stvarnim situacijama.

Ishodi učenja – sudionici će postići dublje razumijevanje temeljnih načela, prednosti i koncepata ovih metodologija te tako olakšati i njihovu potencijalnu implementaciju unutar tvrtki.

Trajanje radionice: 3 – 5 dana.



*Kliknite ovdje za više informacija i konzultacije o izradi prilagođenih scenarija za potrebe Vaše tvrtke* – Čekamo vas!