Serious Play je koncept koji se odnosi na čitav niz znanstveno utemeljenih, inovativnih i sofisticiranih metoda koji se praktično koriste za rješavanje složenih problema, obično u kontekstima vezanim uz posao. Serious Play koncept višestruko olakšava i ubrzava proces razumijevanja te učenja i razvoja kroz direktno poticanje kreativnosti, inovativnosti i slobode izbora ishoda, odnosno kreiranja rješenja.

Serious Play koncept i razvijene metode su osmišljene upravo kako bi stvorile sigurno okruženje za istraživanje i razmjenu ideja te pomogle da se pojedinci i timovi uključe u ponašanja i razmišljanja koja integriraju različita znanja i usklađuju zajedničke napore prema rješavanju problema i organizacijskim promjenama kroz empatiju, aktivno slušanje, refleksivnost i visoku razinu aktivnog sudjelovanja.

LEGO® SERIOUS PLAY® metoda jedna je od najpoznatijih praktičnih primjera primjene Serious Play koncepta u poslovnom svijetu.


LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP) metoda


LEGO® SERIOUS PLAY® metoda temelji se na više od dva desetljeća istraživanja primjera najboljih praksi iz područja poslovanja, razvoja organizacije, neuroznanosti, psihologije i učenja. Bazira se na konceptu “znanja o rukama”, paralelno razvija lijevu i desnu stranu mozga te uključuje ljudsku sposobnost zamišljanja, opisivanja i davanja smisla trenutnoj situaciji, pa čak i stvaranja nečeg radikalno novog. 



LEGO® kocke se koriste za olakšavanje rasprava i rješavanja problema u grupnom okruženju. Sudionici izrađuju modele koji predstavljaju različite aspekte problema ili ideje, koji se zatim koriste za vođenje rasprave i istraživanje potencijalnih rješenja. Ovaj pristup potiče kreativnost, suradnju i inovativnost potičući sve sudionike da daju doprinos svojim idejama i perspektivama u sigurnom okruženju bez osuđivanja. 

Proces se ne oslanja samo na tipično verbalno nadmetanje koje se odvija na sastancima ili ispunjavanje “prazne stranice”. Umjesto toga, sudionici koriste pomno odabran izbor LEGO® kocki i elemenata te jedinstveni proces u kojem ljudi “promišljaju kroz prste” – oslobađajući uvid, inspiraciju i maštu. 

Lego Serious Play methodology


Na zabavan i privlačan način potaknite sudionike da razmišljaju izvan okvira i generiraju nove ideje te istražuju široki spektar tema, od razvoja proizvoda do organizacijskih promjena. 

LEGO® SERIOUS PLAY® metoda izvrstan je alat za kontinuirani razvoj i angažman zaposlenika, razvoj timske participativnosti i strateškog planiranja.